beats by dre cheap

Dijaspora

Jedini razlog zbog kojeg bih mogla voljeti kraj ljeta jeste odlazak sve dijaspore koja se tokom njega sjatila u Sarajevo. Nemojte me pogresno shvatiti, ja jako volim svog ujaka, tetke, prijatelje i ostale stanovnike raznih zemalja i gradova koji tokom ljeta dolaza u svoj rodni grad. Medjutim, isto tako smatram da je njihovo zavrtanje i onako zeznutog jezika te pametovanje o i onako komplikovanoj politici pretjerano. Oki, ovo za jezik mogu i razumjeti. Razmisljas stalno na nekom drugom jeziku o toj temi i sad trebas to prenijeti na svom jeziku i hop...nedostaje ti rijec. No, malo stanes, razmislis i sigurna sam da ces se sjetiti rijeci bez da iko primjeti. Ali, ne. Pojedinci moraju naglasiti kako oni sad razmisljaju na drugom jeziku i kako "nazalost" zaboravljaju bosanski jezik. Cisto kako bi u svakom trenutku napomenuli kako su oni otisli, a mi ostali.

A jos gore kad pocnu pricati o ratu. Te kako je njima bilo tesko, kako nisu mogli izdrzati i onda "sa dvije kese" (tako bar tvrdi moja draga profesorica bosanskog) napustili svoju "dragu i neprezaljenu" BiH. A tek onda pocinju njihove patnje u nekoj Njemackoj, Svedskoj... Stanite malo. Otisli ste, zaradili neke pare, spasili zivu glavu, naucili jezik i u cemo je problem? Patili ste, ali ne mozete reci da vam je bilo gore nego onima koji su ostali. Ne, ne osudjujem vas sto ste otisli. Naprotiv, divim vam se jer ste bili pametniji.  I ne sumnjam da je bilo tesko, ali mislim da nemate pravo pricati o ratu i zauzimati strane jer niste bili tu. Bas kao ni ja koja sam bila dijete i iako sam bila tu, jer se ne sjecam. Ili bar zelim tako vjerovati...

Bili ste pametniji i bolji kad ste otisli, no vasi kasniji postupci su vas ucinili gorim. Zato, zaboravite to superiorno ponasanje, jer smo jednaki. Sjedimo i u normalnom razgovoru pojedimo te cevape koje ste toliko pozeljeli, a koje ja da vi ne dodjete vjerovatno ne bih ni jela.

***PAMTIM SAMO SRETNE DANE***
http://pamtimsamosretnedane.blogger.ba
09/10/2006 12:15